Снимка: БТА

Общ преглед
Над 3000 страховити кукери, бабугери, чауши, станчинари, арапи, старци, бабички, мечки и мечкари и какви ли още повече или по-малко познати персонажи гониха злите духове и наричаха за здраве, плодородие и благополучие присъстващите в Симитли.

Поводът бе десетото издание на фестивала на маскарадните игри, съобщи БТА. На събитието пристигнаха участници от 23 групи, от различни селища на Пиринския край и цяла България.

 Многохилядна публика наблюдава на стадион "Септември" в мразовития ден атрактивните и жизнерадостни участници, пресътворили и характерни за своите краища обичаи и ритуали. Зрителите видяха и бяла мечка, и коронясването на царицата на розата, няколко сватби и много весели сценки, плод на развихрилото се въображение на участниците в зрелищния маскарад.

В навечерието на десетия фестивал бе издадена и книгата "Симитлия - древната земя на кукерите", която събира в кориците си историята на вековната кукерска традиция в този край, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който откри фестивала и поздрави участниците и гостите.

Жури от фолклористи, изкуствоведи, хореографи, журналисти с председател проф. Костадин Динчев има нелеката задача да оценява изявите и да определи най-добре представилите се групи и индивидуални участници в дефилето, което започна в 10 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase